tandlæge aarhus

Find din nærmeste tandlæge i Aarhus

Find din nærmeste tandlæge i Aarhus

editorial

Sygdomme i tænder og tandkød kan skyldes en række forskellige faktorer, herunder bakterier, dårlig mundhygiejne og genetik. Nogle af de mest almindelige sygdomme er tandkødsbetændelse – også kaldet gingivitis – samt parodontitis, paradentose og karies.

Hvad er gingivitis?

Gingivitis er en mild form for betændelse i tandkødet, som kan behandles med god mundhygiejne og om nødvendigt antibiotika. Hvis den ikke behandles, kan gingivitis udvikle sig til paradentose, en mere alvorlig form for tandkødsbetændelse, som kan skade tandkødet og knoglen, der støtter tænderne.

Gingivitis behandles almindeligvis ved at skylle tandkødslommerne med desinficerende middel, således at tandlægen får has på de bakterier, som ophober sig deri.

Hvad er paradentose?

Parodontose, eller paradentose, er en alvorlig form for tandkødssygdom, som kan skade tandkødet og knoglen, der støtter tænderne. Hvis den ikke behandles, kan den føre til tab af tænder.

tandlæge aarhus

Parodontose kan behandles med en kombination af antibiotika og kirurgi, men i nogle tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne de angrebne tænder.

Symptomer på paradentose inkluderer:

-rødt, hævet eller blødende tandkød

-tilbagegang af tandkødet

-løse tænder

-vedvarende dårlig ånde

Hvis du tror, at du måske har parodontose, er det vigtigt at gå til tandlæge så hurtigt som muligt for at få behandling. En tidlig diagnose og behandling kan hjælpe med at forhindre sygdommens udvikling og redde dine tænder.

Hvad er karies?

Karies, eller huller, er en anden almindelig tandsygdom. De opstår, når tændernes emalje beskadiges af syre, der produceres af bakterier. Karies kan forebygges med fluor pensling, og behandles med fyldninger eller ekstraktioner.

Udtrækninger er også nødvendige i nogle tilfælde, hvor tanden er for beskadiget til at kunne reddes. I disse tilfælde kan der implanteres en kunstig tand som erstatning for den udtrukne tand. Tandlægerne bruger også implantater til at støtte broer og proteser.

Hvis du oplever symptomer på en tandsygdom, er det vigtigt at opsøge en tandlæge så hurtigt som muligt for at få stillet en diagnose og få behandling.