dør

Er det sådan her, man kan holde en dør lukket?

Er det sådan her, man kan holde en dør lukket?

editorial

Du har formentlig set det her i film før, hvor man tænker ved sig selv, om det kan lade sig gøre, for man kunne næppe finde på at gøre det selv.

Det er specielt i monsterfilm, gysere, thrillere og den slags, hvor man ser det sker, og det er specielt i amerikanske film, og det er der en grund til.

Kort fortalt går det ud på, at man ser en person, der er ved at løbe væk fra noget farligt, som der er efter vedkommende, og så gemmer personen sig i et værelse og tager en stol, som personen så presser op mod dørhåndtaget.

Senere kan man så se, at den eller det, der er efter vores person, forsøger at åbne døren ved at dreje dørhåndtaget, men uden held og går igen.

Hvorfor ser man ikke det gjort herhjemme? Udover at det er en film, så er der faktisk en ganske fornuftigt forklaring på det.

dør

Døren er anderledes der end her

Og det har noget med dørhåndtaget at gøre, for i USA har man runde dørhåndtag mange steder, som man skal dreje rundt for at åbne en dør.

I Danmark og andre steder er det dørhåndtag, som man trykker ned, så hvis man stiller en dør op mod et amerikansk dørhåndtag hårdt nok, så kan man ikke dreje dørhåndtaget ordentligt ned.
Men ved et dansk dørhåndtag vil man jo stadig kunne trykke håndtaget ned, selvom en stor eller andet er presset mod den.

Og siden stoler bliver vippet frem, så er den også til at skubbe op.

Hvis man skal sikre sig mod nogen, der skal komme ind gennem døren, om det er i USA eller Danmark, for en sikkerheds skyld, så skal man stille noget tungt op foran døren, så man ikke kan skubbe den ind – og så må man bare håbe, at døren ikke åbner udad.