Tandkrone

Få den rette hjælp til montering af tandkrone

Få den rette hjælp til montering af tandkrone

editorial

Når du knækker eller flækker en tand ved for eksempel at pådrage dig et traume eller tygge i noget hårdt, kan det være nødvendigt at erstatte den ødelagte tand med en kunstig tandkrone eller med et tandimplantat.

Hvornår skal jeg have en tandkrone – og hvornår skal jeg have et tandimplantat?

En kunstig tandkrone kan komme på tale, hvis din tand er så ødelagt, at den ikke kan repareres ved hjælp af en fyldning. Det kan være at den er knækket over eller flækket helt ind til kernen. Dette sker ofte for rodbehandlede tænder, da disse har fået fjernet nerven og derfor er ekstra og særligt skrøbelige.

Vurderer tandlægen, at tandens rod er intakt nok til at kunne reddes, vil han eller hun slibe resten af tanden ned til en spids. På denne spids skal den kunstige tandkrone monteres. Hvis tandroden ikke står til at redde, kan tandlægen vælge at isætte et tandimplantat. Men generelt er det at foretrække, hvis man kan bevare så meget som muligt at den naturlige tand.

Hvordan foregår montering af en tandkrone?

Som nævnt vil tandlægen slibe din tand ned til en kegleformet spids forud for montering af kronen. Først skal der nemlig tages aftryk, således at kronen kommer til at passe perfekt. Nu om stunder er tandteknikerne utroligt dygtige til at fremstille kunstige tandkroner således at disse er både stærke og robuste – og samtidig ligner de andre tænder til forveksling.

Således vil din nye krone være klar til montering efter et par uger. I mellemtiden får du en midlertidig krone, som skal beskytte den tilslebne tandstump. Tandlægen vil fastgøre kronen på tandstumpen ved hjælp af en stærk og hurtigt tørrende lim, og du vil kunne tygge og bide som normalt efter få timer.

Du kan læse mere om kroner, broer om implantater på https://stjerneklinik.dk/kroner-og-broer/