Gulvsliber Viby

Gulvafslibning af forskellige typer trægulv

Gulvafslibning af forskellige typer trægulv

editorial

Mange års dagligt brug slider på dit trægulv. Ser gulvets overflade ujævn ud, eller er lakken slidt igennem, er det tegn på at du bør få gjort noget ved dit gulv. Gør du ikke noget ved et skadet trægulv, ender der med at komme hakker i træet. Det kan være ubehageligt at gå på et ødelagt og ujævnt trægulv, og et trægulv ser nu engang mere indbydende ud, hvis det er velplejet.

Har dit trægulv set bedre dage, og vil du gerne have dit gulv afslebet? Her er en oversigt over hvordan forskellige typer af trægulv bør afslibes.

Lamelgulv

Et lamelgulv består af flere lag, hvoraf det øverste lag er lavet af træfiner og godt kan slibes. Vær dog opmærksom på, at der ikke bliver slebet for langt ned, da de nederste lag godt kan tage skade. Ved afslibning bliver der taget ca. 2 mm. af overfladen. Hakker eller ridser der går helt igennem det øverste lag, vil ikke kunne slibes væk.

Massivt træ

Et plankegulv af massivt træ kan slibes mange gange. Plankegulve er samlet med not og fer, en teknik til at forbinde to stykker træ, så de “griber” hinanden. Man skal være opmærksom på ikke at slibe helt ned til samlingen, dvs. der hvor de to stykker træ er sat sammen. For at undgå at beskadige samlingen, kan man stikke en tynd spartelklinge ned til den for at orientere sig om hvor langt nede den er.

Laminatgulv

Et laminatgulv må ikke slibes. Laminatgulve er ikke lavet af træ, men af plastlaminat. Det kan være svært at gennemskue om dit gulv er lavet af plastlaminat eller træ. Er du i tvivl, bør du forhøre dig hos en fagmand, da du kan beskadige dit gulv hvis du ikke tager højde for hvilket materiale du arbejder med.

Du kan vælge at afslibe dit gulv selv, eller få en håndværker til det. Under alle omstændigheder bør du sætte dig ind i, hvilken type gulv du har og hvordan du bedst vedligeholder det.