Gulvsliber Viby

Mat eller blank lak til trægulvet; hvad skal du vælge?

Mat eller blank lak til trægulvet; hvad skal du vælge?

editorial

Der skal tages mange beslutninger, når du sætter dit trægulv i stand, men den vigtigste er nok overfladebehandlingen. Er valget faldet på en lakering, så læs med, og find ud af, om du skal vælge den matte eller den blanke lak.

Lak er et populært valg som efterbehandlingsteknik i de danske hjem, og det er bestemt ikke uden grund. Det er den stærkeste overfladebehandling, du kan give dit trægulv, og det er en suveræn løsning, hvis der slides meget på gulvet i dit hjem, hvis du har børn og husdyr, eller hvis du bare gerne vil have et gulv, der er let at vedligeholde og rengøre.

Men skal du vælge den matte lak eller den blanke af slagsen?

Forskelle og ligheder på mat og blank lak

De mange fordele der følger med et lakeret gulv er gældende, uanset om du vælger mat eller blank lak, og derfor er det udelukkende et spørgsmål om æstetik og smag.

Vælger du den blanke lak, kommer dit gulv – som navnet også antyder – til at skinne mere, end hvis du vælger den matte variant. Skinnet afgøres af den glans, du vælger, og her går skalaen fra 5-90 – jo højere tal, jo mere blank er lakken.

Modsat giver den matte lak et mere naturligt udseende og mindre genskin.

Glansen på dit gulv, har ikke kun betydning for, hvor meget genskin der kommer, det betyder også noget i forhold til, hvor tydeligt du kan se ridser, mærker og snavs. Jo mere glans der er i gulvet, jo lettere kan du se små fejl, ridser og pletter, og selvom du forestiller dig, at det ikke betyder noget for dig, fortryder mange deres valg af højglans på gulvet – ganske enkelt fordi de kan se selv den mindste lille plet eller ridse.

Er du usikker på, hvad du skal vælge, så opsøg dit lokale gulvfirma og få gode råd og vejledning der.