Misbrugscenter

Få den bedste behandling mod afhængighed på et misbrugscenter

Få den bedste behandling mod afhængighed på et misbrugscenter

editorial

I USA er der den seneste tid opstået et øget fokus på den type af smertestillende medicin, som under eet kaldes for opioider. En opioid er et medikament, hvis grundsten er et syntetisk stof, fremstillet med henblik på at emulere opiaternes (for eksempel morfin) virkning. Dette betyder, at en opioid foruden sin smerte lindrende og muskel afslappende virkning også påvirker hjernens eget belønnings system, og dermed også kan medføre en behagelig – på grænsen til det euforiserende – rus.

Har man igennem en længere periode brugt smertestillende, receptpligtig medicin i opioid kategorien (som for eksempel Oxycontin, Tramadol eller Fentanyl) i større mængder, vil hjernens belønnings system sættes ud af kraft. De naturlige hormoner som dopamin, serotonin og endorfin har i for lang tid været erstattet af de kunstige stoffer i opioiden, hvilket medfører en afhængigheds tilstand ikke ulig heroin narkomani. Og de symptomer, man som afhængig af receptpligtig medicin oplever i medicinens fravær, ligner da også dem, en narkoman gennemgår, når han eller hun forsøger at kvitte stoffet ”cold turkey”.

Få den rette hjælp til at slippe afhængighed af receptpligtig medicin

Derfor er det også vigtigt, at man som medicin afhængig får professionel støtte og overvågning, når kroppen skal afgiftes. Det kan være meget farligt at prøve selv. Foruden svært depressive – i nogle tilfælde suicidale – tilstande, kan man blive ramt af fysiske symptomer så som krampe eller voldsomme feber anfald.

Her er det vigtigt, at der er personer til stede, som har erfaring med behandling af misbrug og afhængighed, og som eventuelt kan lindre de værste symptomer. Efterfølgende bør man som misbruger gennemgå et behandlings forløb, som kan hjælpe én af med trangen til medicinen.

Hos Behandlingscenter Stien kan du blive tilbudt et femugers forløb med indlogering og daglig terapi. Du kan læse mere om misbrugsbehandling på behandlingscenter-stien.dk